Vajinal Mantar

 

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal Mantar, vajinal mantar hastalığı  candida  dediğimiz mantar enfeksiyonu da en sık antibiotik kullanımı sonrasında, gebelikte, şeker hastalarında veya vücut bağışıklık direnci  bozulmuş kişilerde daha sık görülür. Cinsel yolla da nadiren geçebilir. Dış genital organda  kaşıntı, kızarıklık ve huzursuzluk ile  rahatsızlık yapar. Vajianad mantar varlığında cinsel ilişki son derece ağrılı , sıkıntılı ve acılıdır. İdrar yapma esnasında  sıklıkla acı vardır. Vajinal akıntı mantar durumunda  süt kesiği veya peynir şeklindedir veya  sarı-beyaz krem tarzında beyazdır.

Vajinal Mantar Sebebi Nedir, Niye Olur?

Vajinal mantar, genellikle kadınların % 75’ inde yaşamları boyunca mutlaka en az bir kez olsun görülmektedir. Vajinal mantara neden olan mikroorganizma candida albicans alarak adlandırılan bir çeşit maya hücresidir. Vajinal mantarların çoğu kandidiyazis olarak isimlendirilir..

Vajinal Mantar için Risk faktörleri Nelerdir?

Vajinal mantarın yaptığı akıntı kokusuzdur. Akıntıda koku olması bakteriyel enfeksiyonun da eklendiğini gösterebilir ve buna mikst enfeksiyon denmektedir.Özellikle havuz ve deniz sonrası dönemde vajinal mantar iltihabı sıklıkla görülür.Bunun sebebi vajinada gerçekten olan fakat uykuda olan mantar mikrobunun bir enfeksiyon haline dönüşmesidir.

Çoğu kez de hamilelik  ve güçlü bir antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle ortaya çıkan bu durum, fakat vajinal mantar hastalığı tedaviye çabuk yanıt verir.Vajinal mantar, erkek semeninde üretilmediği ve bulunmadığı için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilemez. Ancak yapılan araştırmalarda eşlerin benzer tipte mantar hücresi taşıdıkları saptandığı için pek çok doctor , tedavide eş tedavisini de uygun görmektedir.

Mantar hastalığı belirtileri nelerdir, vajinal mantar ne gibi şikayetlere yol açar?

Vajinal mantar belirtileri sıklıkla; Kaşıntı ve hassasiyet ,beyaz peynirimsi vajinal akıntı, idrar yaparken sızlama şeklindedir.Vajinada Mantar enfeksiyonu iç genital  dudaklarda şişme, vajinadan akıntı tarzında gelen beyaz bir akıntı, akıntı özellikle küçük beyaz parçalar şeklinde ve süt kesiği şeklinde  dir ve mantar akıntısı  kişide yoğun bir kaşıntı  tahriş yanma sızı ilişkide güçlük ve bazen idrara dahi çıkmakta zorluk yaratabilir.

Neler vajinal mantar için risk faktörleridir; Vajinal duş, vajinaya  sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin ve temizleyicilerin kullanılması,aşırı  kilolu olmak, Diabet yan işeker hastalığı, uzun süre antibiyotik kullanmak, sentetik iç çamaşırı ve devamlı hijyenik ped kullanımı. Hormon içerikli ilaçların kullanımı,  hormonal içerikli kullanılan ilaçlar mantar görülme olasılığını artırmaktadır.

Vajinal mantar tedavisi nasıl yapılır?

 Vajinal mantar birjinekolog muayenesi sonrası verilen hap, krem ve fitillerle tedavi edilir. Tedavi  kısa sürelidir ve genellikle günlük krem veya fitil düzenli kullanım sonrasında sonuç verir. Düzensiz ilaç kullanımı yetersiz kalır, bu durumda ise vajinal mantar enfeksiyonunun tekrarlama riski çok fazladır ve kronik vajinal mantar durumu oluşabilmektedir.

Vajinal mantar için önlem alın;

 Bazı tedbirlerle ile vajinal mantar hastalığından korunulabilir.Islak mayo gibi ıslak giysileri uzun süre giyinmekten kaçının, pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin naylon ve sentetik olan iç çamaşırlardan  kaçının.Sıkı ve dar pantolon ve kıyafet giymemeye çalışın. Dar kıyafetler hem  nem artışı ve mantar enfeksiyonu için maalesef uygun ortam hazırlar.Ayrıca aşırı şekerli , glikozlu gıda tüketimi de vajina ph sını bozarak mantar enfeksiyonunu kolaylaştırır, bu sebeple  şekerli gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek gereklidir.